Even iets rechtzetten

Als ik enthousiast vertel dat “wij gisteren een flinke fietstocht hebben gemaakt”, hoor ik vaak een ondertoontje van “jamaar met een e-bike tellen ze eigenlijk niet, die kilometers”.

Mag ik de mensen met deze mening het volgende voorleggen:

Even over de e-bike:

Ten eerste: Als je niet trapt, kom je niet vooruit. Het is namelijk geen bromfiets, de e-bike. Het is zelfs geen solex, op beide vervoermiddelen hoef je niet te trappen om vooruit te komen. De ondersteuning van de e-bike helpt je om gemakkelijker en sneller vooruit te komen, maar je moet wel degelijk trappen, en doordat je ook grotere afstanden aankunt, ben je landurig en flink in beweging, voordat je je bestemming bereikt.

Ten tweede: De gelukkige bezitters van een e-bike zijn unaniem van mening dat je veel vaker en sneller de fiets pakt dan met een fiets zonder elektrische ondersteuning. Hoge bruggen, lange afstanden, wind tegen: waren dit voorheen redenen om te zeggen “ik pak wel de auto”, nu hoeft dat niet meer en overbruggen we vele duizenden kilometers, niet met de auto, maar met de fiets. Daarmee dringen we CO2-uitstoot, benzineverbruik en filevorming serieus terug, dus zijn we ook nog eens milieuvriendelijker bezig.

Ten derde: steeds meer jonge, sterke mensen gaan over op de e-bike, waarmee zij de gedachte  ontkrachten dat de e-bike een vervoermiddel zou zijn voor ouderen. Logisch, want ook voor jongere mensen geldt uiteraard dat ze met de e-bike eerder op hun bestemming zijn en minder met de auto of het openbaar vervoer hoeven te reizen. Daarmee beperken ze ook nog eens het risico van besmetting met Covid19, en ze hoeven op de fiets geen mondkapje te dragen. Bovendien genieten ze zodoende meer van de buitenlucht en de zon op hun gezicht.

Wat nog wel moet gebeuren, is dat de overige verkeersdeelnemers zo gauw mogelijk wennen aan de aanwezigheid van e-bikers. Fietsers die doodgemoedereerd met zijn tweeën of zelfs vieren naast elkaar blijven rijden op vaak toch smalle fietspaden, wandelaars die breeduit fietspaden blokkeren, automobilisten die de snelheid van de e-bikers fout inschatten, dit zijn vaak oorzaken van aanrijdingen en griezelige bijna-ongelukken. 

En voor wie nu aankomt met het argument dat het onverantwoord is als ouderen zo hard fietsen, wil ik dit nog toevoegen: toen er nog geen e-bike was, hadden veel van deze “ouderen” een bromfiets. En die ging aardig wat harder dan de 20 tot 25 kilometer per uur die de doorsnee e-bike doet. Daar hoorde je toen niemand over. 

Je pakt hem eerder, je bent er sneller

Een gedachte over “Even iets rechtzetten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s