#Marktplaats, te mooi om waar te zijn?

Ik had een nieuw horloge gekocht en zette daarom het oude op Marktplaats. Al heel snel reageerde iemand die het voor de vraagprijs wilde overnemen. Ik was blij verrast en vond dat heel mooi.

Er volgde een lange reeks appjes over en weer, waaruit naar voren kwam dat hij “de betaling klaar had staan bij de bank en of ik even € 0,01 wilde overmaken voor de zekerheid, want hij was in het verleden opgelicht”. Daarvoor moest ik mijn cardreader bij de hand houden, appte hij. Ook had hij het nu druk, dus morgen zou hij weer contact opnemen. Het was avond en ik had geen zin om het filmpje dat ik zat te kijken ervoor te onderbreken, dus dat kwam me wel best uit.

De volgende dag appte hij weer of ik de cardreader nu bij de hand had om 1 cent naar hem over te maken. Ik vond het inmiddels een raar verhaal. Als ik 1 cent wil overmaken, kan dat zonder de scanner, gewoon met de bank app op mijn telefoontje, dus mijn argwaan groeide.

Hij appte inmiddels vanaf een ander telefoonnummer dan eerst, wel vreemd, vond ik. Toen appte hij “ik zal u bellen”. Dat deed hij via Whatsapp. En ik nam op.

Ik hoorde de stem van een heel jonge, enigszins nerveuze man. Hij legde me uit dat hij zekerheid wilde over het banknummer dat ik hem had geappt. Ik antwoordde dat ik niet van plan was mijn cardreader tevoorschijn te halen, omdat ik degene was die geld van hem ging krijgen en dat hij degene was die betalen moest, omdat ik hem het horloge ging sturen naar het adres dat hij me had geappt.

Hij drong nog even aan, en hield vol dat hij echt graag het horloge wilde hebben, maar begreep uiteindelijk wel dat hij zijn zin niet ging krijgen.

Ik bood nog aan het horloge onder rembours te zenden, zodat hij aan de postbode kon betalen, waarmee hij alle zekerheid had. Daarop was het stil. En bleef het stil.

Ik heb zijn beide telefoonnummers geblokt, ook zijn contactberichten via Marktplaats heb ik verwijderd en hem geblokt op die site.

Later, tijdens mijn wandeling met de hond bedacht ik een scenario, dat ik niet kan bewijzen, maar een ander scenario kan ik niet bedenken: hij was van plan om de “klaarstaande betaling” van het overeengekomen bedrag niet van hem naar mij te laten gaan, maar van mij naar hem. In de hoop, en met de bedoeling dat ik dat niet door zou hebben. Dat het rekeningnummer AAN en het nummer VAN waren omgewisseld, of dat hij niet een betaalverzoek zou sturen voor € 0,01, maar voor bijvoorbeeld € 1000,— . Kijk, en dan was – voor dat aanzienlijk hogere bedrag – natuurlijk de cardreader nodig geweest. Dat is de enige reden die ik kan verzinnen voor zijn aandringen op mijn cardreader.

Wat mij opviel was, dat de beste man geen enkele poging deed om het horloge voor een lager bedrag dan de vraagprijs over te nemen, zoals op Marktplaats volstrekt normaal is. Ook dat er veel tijd overheen ging voordat er op een app werd gereageerd, is niet wat ik op Marktplaats gewend ben van bona fide mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s