Vrouwen redden de wereld

Internationale vrouwendag, 8 maart 2017

Mijn moeder, geboren in 1922, heeft 1 jaar op het gymnasium doorgebracht. Ze had als 12-jarige geen zin om huiswerk te leren en haalde slechte cijfers. Haar werd niet duidelijk gemaakt wat ze hiermee verspeelde, maar in plaats daarvan werd zij van school gehaald en naar de huishoudschool gestuurd. Kon ze goed leren koken en naaien en zo. Want ze zou “toch wel trouwen en kinderen krijgen”. Wel, dat is allemaal gebeurd. Ze kon het allemaal. Een sterke vrouw die vijf kinderen grootbracht, ondanks een zeer vaak afwezige echtgenoot.

Een van die kinderen was ik dus. Het gekke is dat dertig jaar later toen ik 12 jaar was, ook tegen mij iemand zei dat ik “wel zou trouwen en kinderen krijgen”.

Ondanks die mededeling heb ik toch mijn middelbare school afgemaakt en doorgeleerd voor lerares en vertaalster en nog veel later voor therapeut. Ik mag van geluk spreken.

Gelukkig komen de meeste vrouwen in ons land tegenwoordig “goed terecht”. Ze krijgen de kans om door te leren en een mooi vak te beoefenen. Zo kunnen ze een zelfstandig en onafhankelijk leven opbouwen en er zelf al of niet voor kiezen om te trouwen en/of kinderen te krijgen. Mede doordat er in ons land seksuele voorlichting bestaat en voorbehoedsmiddelen verkrijgbaar zijn. Wat er in veel landen gewoon niet is. Waar periodieke onthouding wordt gezien als het voorbehoedsmiddel… Weet je, mijn moeder kreeg op die manier vijf in plaats van de bedoelde twee kinderen.

Ja, het is nog altijd nodig om te vechten voor vrouwenrechten. Om zelf als vrouw de mouwen op te stropen, (van) ons te laten horen. Maar ook om ons sterk en onafhankelijk op te stellen, een vak te leren en invloed uit te oefenen. Om onze kinderen dit ook mee te geven.

Het is ook nodig dat wij als vrouwen bij de komende verkiezingen een voorkeursstem uitbrengen op een vrouw. Bij voorkeur op een vrouw die wat lager op de kieslijst staat, zodat zij meer kans heeft op een zetel in de Tweede Kamer. Als de invloed van vrouwen groter is, komen al die andere zaken van (on-)recht en (on-)gelijkheid vanzelf!

Want, is het nog altijd niet algemeen bekend?

Vrouwen redden de wereld!

Vrouwen redden de wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s