Vuurwerk

Onderstaande klacht schreef ik aan het begin van 2019, net na de jaarwisseling. Ik ben benieuwd of die voor de komende jaarwisseling hetzelfde blijft. Of ben ik een eenzame roepende in de woestijn?

Geachte redactie,

Graag wil ik het volgende toevoegen aan de discussie over de toestand rondom de jaarwisseling. 

Wij wonen aan de rand van de stad. Lekker rustig, zou je denken. Niet dus. Nu vallen de glazen die rammelen in de kast, de tv die harder moet om te kunnen verstaan wat er wordt gezegd, het verergeren van mijn tinnitus, dat door het niet aflatende dreunen gelijk opgaat met het vorderen van de avond, en het feit dat we om middernacht wegens de zware bommen niet naar buiten durven om de buren te begroeten, natuurlijk in het niet bij de schade die Nederlandbreed is veroorzaakt, maar toch. 

We waren heel kort op het dakterras, in de hoop te genieten van het mooie vuurwerk, maar vluchtten al snel naar binnen, omdat de bommen zo zwaar klonken dat het niet te harden was daar boven.

Het magische moment van middernacht was een stuk minder magisch, doordat het vuurwerk al een week bijna continue werd afgestoken. In onze naïviteit dachten we nog even “misschien is het tegen middernacht wel op, zodat het wat rustiger is dan”, niet dus, fout gedacht.

Sommige dingen zijn mij niet helemaal duidelijk. Zoals:

  • Wat drijft dit land, wat maakt dat de knallen steeds zwaarder, de pijlen steeds duurder (ik hoorde bedragen noemen van € 2.000,— in één gezin), de brandstapels steeds hoger moeten?
  • Hoe komt het dat in andere landen (Australië hadden we aan de lijn in de nacht, ook dat gesprek werd erg verstoord door de bommen) zware boetes worden uitgedeeld als mensen vuurwerk afsteken, en in Nederland deze complete idioterie wordt gedoogd?
  • Ik snap het helemaal als mensen in een bungalowpark gaan zitten met de jaarwisseling. Onze hond blijft stoïcijns, gelukkig, maar ik weet dat dit uitzonderlijk is. Vorig jaar waren we in Oostenrijk met dit feest, ja, daar is het nog een feest. Prachtig vuurwerk gezien in de bergen en bubbels gedronken met de eigenaars van het appartement, dat kón daar gewoon. 
  • Is het niet van de zotte dat mensen uit hun huis gedreven worden en anderen juist hun huis niet uit durven, doordat een klein percentage zich zo nodig moet laten gelden?

Ik wil graag pleiten voor het Australische model: 

1. Alle vuurwerk door particulieren resoluut verbieden (én handhaven!) en een mooie show die door brandweer en politie in goede banen wordt geleid. 

2. Mensen die toch vuurwerk afsteken zeer zwaar straffen. 

nawoord

Het is nu 2020. We weten allemaal wat er is gebeurd deze jaarwisseling. De ene tragedie na de andere. Doden en gewonden, de verschrikkelijke verliezen die mensen lijden op fysiek, persoonlijk, en financieel vlak, het is allemaal niet goed te praten. En zoals Jamal Ouariachi schreef in Trouw: “de traditie in dit land heet niet Zwarte Piet of vuurwerk, maar geld”. Daar sluit ik me graag bij aan.

Een gedachte over “Vuurwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s